Ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

Ψήφισμα
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και το πέρασμα αρμοδιοτήτων που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων στους δήμους, πιστεύουμε πως μπορεί να προκληθεί σοβαρή δυσλειτουργία  για τα  Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία:
1.Τόσο τα  Μουσικά  όσο και τα Καλλιτεχνικά σχολεία είναι σχολεία  διαδημοτικά, τα οποία ιδρύθηκαν με σκοπό να υπάρχει ένα σχολείο σε κάθε νομαρχιακό διαμέρισμα έτσι ώστε να συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών και να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από δυο σκέλη:
Α) Το ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων  γενικής παιδείας, όπως και σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Β)Το πρόγραμμα ειδικών μαθημάτων, ενιαίο για όλα τα Μουσικά και αντίστοιχα όλα τα Καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, που επιμελείται η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπ. Παιδείας.  
Στα πλαίσια εφαρμογής των θεσμοθετημένων προγραμμάτων η λειτουργία των σχολείων είναι 10 ώρες καθημερινά. 
2.Απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία τους είναι η μεταφορά και η σίτιση των μαθητών. Μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα ανήκε στη Νομαρχία. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη αυτή περνάει στους Δήμους  δημιουργώντας  προβλήματα για τους παρακάτω λόγους.
Οι μαθητές του κάθε σχολείου προέρχονται από διαφορετικούς δήμους,  με τους «ετεροδημότες μαθητές» συνήθως να αποτελούν την πλειοψηφία,  με αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι «βάρος» τόσο για τους δήμους που τα στεγάζουν όσο και για τους δήμους που καλούνται να τα υποστηρίζουν επιμεριζόμενοι το κόστος  χωρίς να τους  ανήκουν, ανοίγοντας ένα δύσκολο διαχειριστικά κεφάλαιο αναγκαστικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ δήμων με διαφορετικές ανάγκες, δυνατότητες και  πρακτικές.
Ήδη διαφαίνονται προ των πυλών και άλλες άμεσες αδυναμίες
 Α) Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονταν κάθε χρόνο το Μάρτη με κονδύλι από το Υπ. Εσωτερικών,  το οποίο δεν ήταν αρκετό και το συμπλήρωνε η Νομαρχία. Ποιος  Δήμος είναι σε θέση να την αντικαταστήσει?
 Β) Η εφαρμογή του διαγωνισμού ξεκινούσε την  1 – 1  του επόμενου έτους. Για τη φετινή χρονιά δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί,  ο Δήμος.
 Γ) Λόγω της μη έναρξης των διαδικασιών φοβόμαστε ότι θα μείνει ακάλυπτη η περίοδος από Σεπτέμβρη έως το Δεκέμβρη της επόμενης σχολικής χρονιάς .

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει σύστημα δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα μέσα μετακίνησης κάτω από Δημόσιο έλεγχο, με κατάλληλων προδιαγραφών μέσα και εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς. Ειδικά στα σχολεία μας όπου οι μαθητές διανύουν σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις η ανάγκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη τόσο για τον χρόνο όσο και για την ασφάλεια τους. Όμοια η σίτιση των μαθητών δεν είναι περιττή πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα σε σχολεία με διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και μεγάλους χρόνους πρόσβασης.
 Υιοθετούμε την  πρόταση της Πανελλήνιας  Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων,  και ζητούμε :
_όσον  αφορά την σίτιση και την μεταφορά των μαθητών, η αρμοδιότητα να περάσει στην περιφέρεια
_ όσον αφορά την χρηματοδότηση των ειδικών σχολείων να γίνεται σε ανεξάρτητο κωδικό, με κονδύλια απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τους Εθνικούς διυπουργικούς Δημόσιους φορείς , και σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες τους (μεγέθη και κατάσταση υποδομών, πρόγραμμα, εργαστήρια κλπ)
Για Δ.Σ. του Συλλόγου Καλλιτεχνικού Σχολείου Ν. Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας
Παναγιώτης Αναστασιάδης                                              Μόνικα Άκερμανς Χατζάκη