Για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Χαρακτικό του Τάσου: Οι αγρότες

ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΣΕΙΣ για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    Η συστηματική  μονοκαλλιέργεια του τουρισμού οδήγησε όχι στην ευρεία κατανομή και αναδιανομή του τουριστικού προϊόντος αλλά αντίθετα στην υπερσυγκέντρωση σε όλο και λιγότερα χέρια.
 Τα κόστη του μαζικού τουρισμού αλλά και τα ενεργειακά του αποτυπώματα είναι αρνητικά και επιβαρύνουν την κοινωνία  χωρίς να αποφέρουν ανταποδοτικά οφέλη και ανάπτυξη.
    Απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός  προκειμένου να επανακαθοριστεί ένα πλαίσιο στρατηγικής για μια βιώσιμη, κοινωνικά προσανατολισμένη, και πραγματικά ανταποδοτική τουριστική ανάπτυξη.
    Το «κέντρο βάρους» της σύνθεσης του τουριστικού προϊόντος απαιτείται να μετατοπιστεί ταχύτατα από τον μαζικό καταναλωτικό απρόσωπο και ισοπεδωτικό χαρακτήρα σε περισσότερο εναλλακτικές μορφές τουριστικής δραστηριότητας που θα στηρίζονται στη σύνδεση του με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό.
    Στη βάση αυτής  της πραγματικότητας θεωρούμε ότι για το τουριστικό μοντέλο της περιοχής μας απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:
την ανάγκη για σταδιακή αλλαγή των σημερινών χαρακτηριστικών του τουρισμού στην περιοχή (αυτοσχεδιασμοί, υψηλά ποσοστά χαμηλής ποιότητας τουριστών, έντονη εποχικότητα, αυξανόμενη τάση των all inclusive ελλιπείς υποδομές, ομηρία της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, από τους μεγάλους tour operators) και
υιοθετώντας την έννοια της ποιότητας στη βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, μνημεία, τοπικά προϊόντα),
τη στήριξη της υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ,
την κατανάλωση τοπικών προϊόντων,
την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται και παραμένει στην περιοχή ,
στη διασφάλιση της μεγαλύτερης συμμετοχής των ανθρώπων του τόπου μας, στα οφέλη που παράγει ο τουρισμός ,
στην εμφανή οργανωμένη και με αποτελέσματα σύνδεση των παραλίων με την ενδοχώρα.
Σ’ ένα τουρισμό που το όφελος που παράγει θα παραμένει κύρια στον τόπο και τους ανθρώπους του.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι η μόνη που διασφαλίζει την μακροβιότητα της κοινωνικής και οικονομικής διαδρομής μιας περιοχής .
     
Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική επιχειρηματικότητα μπορεί να ενισχύσει τόσο ποιοτικά (κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προϊόντων) όσο και στο επίπεδο του εμπλουτισμού με τις δραστηριότητες που προσφέρει.

Στόχος μας είναι:   η ανάδειξη, στήριξηαξιοποίηση του παραγωγικού πολιτισμού του τόπου μας.

      - Οργάνωση της οικοτεχνίας, δημιουργία ευνοϊκού τοπίου προώθησης της αγροτικής παραγωγής, στήριξη της παραγωγής μέσω των ειδικών επιστημόνων του δήμου, φιλικές τιμές νερού, προώθηση της ταυτότητας των τοπικών-αγροτικών- κτηνοτροφικών προϊόντων, διαμεσολάβηση μεταξύ τουριστικών επιχειρηματιών και τοπικών παραγωγών , οργάνωση χώρων προώθησης και σχετικών ενεργειών προβολής των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, συμπλήρωση και βελτίωση των σχετικών υποδομών (οδοποιία, δίκτυα νερού κλπ) διεύρυνση της αγροτικής ασχολίας με τη συμπλήρωματικη παροχή υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται μέσα στις επιλογές μας για υλοποίηση σε συνεργασία με τους ίδιους τους παραγωγούς  και τις συλλογικότητες τους.

    - Μέτρα στήριξης της βιολογικής αγροτικής παραγωγής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο της αλόγιστης χρήσης χημικών και φυτοφαρμάκων παράγοντες οι οποίοι απειλούν με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα την ιδιαίτερη γεωργική παραγωγικότητα της πεδινής ζώνης του Δήμου Χερσονήσου. Μικρές μονάδες ήπιας καλλιέργειας με φυσικά μέσα θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης ως προς τη δυνατότητα θεσμικής και οικονομικής στήριξης μέσω προγραμμάτων που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε παραδοσιακές καλλιέργειες να ανθίσουν και να πολλαπλασιαστούν, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό σε μία περίοδο που η στροφή στην παραδοσιακή γεωργία αποτελεί μονόδρομο.